Przedszkole Miejskie Nr 1 w Lubartowie

IMG_7419_v2

OD 9 DO 13 MARCA 2020 ROKU

 
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Poniedziałek

kakao,
chleb pszenno-żytni z masłem,
szynka wieprzowa,
sałata,
ogórek zielony,
rzodkiewka
(mleko, gluten)

zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami,
naleśniki z białym serem
i jogurtem truskawkowym,
kompot wieloowocowy
(seler, gluten, mleko, jaja)

jabłko,
andruty
(gluten)

Wtorek

płatki orkiszowe na mleku,
bułka grahamka z masłem
 i konfiturą z moreli,
marchewka
(mleko, gluten)

zupa pomidorowa z makaronem,
filet z indyka smażony,
ziemniaki,
sur. z selera, jabłek i marchwi
z żurawiną,
kompot z czarnej porzeczki
(gluten, mleko, seler, jaja)

kisiel jagodowy,
chrupki kukurydziane
(gluten)

Środa

kawa biała,
chleb żytni z masłem,
pasta z bobu i jajek,
pomidor,
rukola,
kiwi
(mleko, gluten, orzechy ziemne)

zupa – flaczki z drobiu,
chleb do zupy,
ryż z jabłkami prażonymi i śmietaną,
kompot malinowy
(mleko, seler, jaja, gluten)

mleko,
bułka razowa
z twarożkiem waniliowym
(mleko, gluten)

Czwartek

kakao,
chleb lniany z masłem,
ser żółty,
 papryka,
szczypior,
mandarynka
(mleko, gluten)

zupa zacierkowa z ziemniakami,
sos wieprzowo-koperkowy,
 kasza jęczmienna,
sur. z czerwonej kapusty,
jabłek i cebuli,
kompot ze śliwek i czarnej porzeczki
(gluten, mleko, seler)

herbata z dzikiej róży,
ciasto – Murzynek przedszkolny
(jaja, gluten)

Piątek

herbata z cytryną,
chleb pszenno-żytni z masłem,
 pasta z makreli, twarogu,
cebuli i ogórka kiszonego
(gluten, mleko, ryby)

zupa – barszcz ukraiński,
kluski śląskie z sosem pieczarkowym,
sur. z marchwi i jabłek z chrzanem,
kompot wiśniowy
(gluten, mleko, seler, jaja)

koktajl z jogurtu naturalnego
i bananów
(mleko)

Woda do picia dla dzieci jest stale dostępna w ciągu dnia.

* Małą czcionką w nawiasach podane są produkty składowe potraw powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

** Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

*** Szczegółowych informacji dotyczących składników potraw i ich kaloryczności udziela intendentka przedszkola.

PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM
 INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI

    na podstawie    
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE)
nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 (Dz.U.UE L  Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r. – załącznik II)

1. W Przedszkolu Miejskim Nr r w Lubartowie wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej przedszkola oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.

2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki przedszkola.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _
(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.