Przedszkole Miejskie Nr 1 w Lubartowie

IMG_7419_v2

OD 21 DO 25 PAŹDZIERNIKA 2019 ROKU

 
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Informacja o alergenach
Poniedziałek

biała kawa,
pieczywo mieszane z masłem,
szynka pieczona,
sałata,
natka pietruszki

Alergeny: 1, 6, 7, 10

zupa grochowa,
makaron z serem i tłuszczem,
kompot

Alergeny: 1, 7, 9

mus
jogurtowo-owocowy

Alergeny: 7

W jadłospisie podajemy numery alergenów zgodnie z wykazem:
1 –  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).
2 – Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3 – Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4 – Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5 – Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
6 – Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7 – Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
8 – Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia  i produkty przygotowane na ich bazie).
9 – Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10 – Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12 – Dwutlenek siarki.
13 – Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14 – Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy
i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Wtorek

płatki owsiane na mleku,
bułka z masłem,
miód,
marchewka

Alergeny: 1, 7

barszcz czerwony zabielany,
filet z kurczaka,
ziemniaki,
sur. z pomidorów i papryki
z cebulą i koprem,

kompot

Alergeny: 1, 3, 7, 9

winogrona

Alergeny:

Środa

kawa zbożowa,
pieczywo mieszane z masłem,
pasta jajeczna ze szczypiorem,

jabłko

Alergeny: 1, 3, 7, 10

zupa „nylonowa”,
kotlet mielony,
ziemniaki,
sur. z białej kapusty,
marchwi i jabłek,

kompot

Alergeny: 1, 3, 7, 9

herbata malinowa,
grahamka z masłem

i rzodkiewką

Alergeny: 1, 7

Czwartek

kawa Inka,
pieczywo mieszane z masłem,
pasztet,
ogórek kiszony,

mandarynka

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 

zupa pejzanka,
gulasz cielęcy,
kasza jęczmienna,
mizeria,

kompot

Alergeny: 1, 7, 9

galaretka z owocami
i śmietaną

Alergeny: 7 

Piątek

herbata z cytryną,
pieczywo mieszane z masłem,
tuńczyk z suszonymi pomidorami

i cebulą

Alergeny: 1, 4, 7 

zupa gulaszowa,
bułka do zupy,
ryż z jabłkami i śmietaną,

 kompot

Alergeny: 1, 7, 9 

serek homogenizowany,
śliwka

Alergeny: 7

PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM
 INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI

    na podstawie    
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE)
nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 (Dz.U.UE L  Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r. – załącznik II)

1. W Przedszkolu Miejskim Nr r w Lubartowie wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej przedszkola oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.

2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki przedszkola.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _
(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.