Przedszkole Miejskie Nr 1 w Lubartowie

IMG_7419_v2

OD 20 DO 24 STYCZNIA 2020 ROKU

 
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Poniedziałek

kasza jaglana na mleku,
(proso, mleko)
bułka kajzerka z masłem,
(mąka pszenna, masło z mleka)
dżem truskawkowy,
jabłko

(322 kcal)

zupa pejzanka,
(wywar drobiowo-warzywny, marchew, pietruszka, seler, cebula,

kapusta biała, koncentrat pomidorowy, masło z mleka)
kurczak w sosie ziołowym,
(filet z kurczaka gotowany, marchew, pietruszka seler)
ziemniaki,
sur. z selera, marchwi i jabłek
z rodzynkami,
(seler)
kompot

(515 kcal)

winogrona
(52 kcal)

Wtorek

kawa zbożowa na mleku,
(owies, żyto, jęczmień, mleko)
bułka grahamka z masłem,
(mąka pszenna i żytnia, masło z mleka)
pasta jajeczna z żółtym serem,

(jaja, ser żółty z mleka)
papryka

(252 kcal)

zupa – krupnik,
(wywar drobiowo-warzywny, marchew, pietruszka, seler,
kasza jęczmienna, ziemniaki, masło z mleka)
kotlet schabowy,
(schab wieprzowy smażony, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy)
ziemniaki,
marchewka na ciepło,
kompot

(628 kcal)

budyń czekoladowy,
(mleko, mąka pszenna, kakao)
gruszka
(284 kcal)

Środa

kawa biała na mleku,
(owies, żyto, jęczmień, mleko)
chleb pszenno-żytni z masłem,
(mąka pszenna i żytnia, masło z mleka)
indyk pieczony,
sałata,
pomidor,
kiwi

 (254 kcal)

zupa – barszcz ukraiński,
(wywar drobiowo-warzywny, burak czerwony, marchew, cebula, pietruszka, ziemniaki, fasola, śmietana i masło z mleka, seler)

makaron z białym serem i szpinakiem,
(twaróg z mleka, mąka pszenna, szpinak)
kompot

(456 kcal)

sok owocowy,
krążki orkiszowe
(orkisz)
(346 kcal)

Czwartek

płatki ryżowe na mleku,
(mleko)
bułka z masłem i powidłami,
(mąka pszenna, masło z mleka)
mandarynka

(278 kcal)

zupa kalafiorowa,
(wywar drobiowo-warzywny, marchew, pietruszka, seler, cebula, kalafior, ziemniaki, śmietana z mleka)

gulasz wieprzowy,
(szynka wieprzowa gotowana, marchew, pietruszka,  masło z mleka,
mąka pszenna
)

kasza bulgur,
(pszenica durum)
mizeria,
(śmietana z mleka)
kompot

(530 kcal)

mus owocowo-jogurtowy
(jogurt z mleka)
(67 kcal)

Piątek

kakao,
(kakao, mleko)
chleb żytni z masłem,
twarożek ze szczypiorkiem
i rzodkiewką,
(mąka żytnia, twaróg i masło z mleka)
marchewka

 (225 kcal)

zupa pomidorowa z ryżem,
(wywar drobiowo-warzywny, marchew, pietruszka, seler, cebula, ryż, koncentrat pomidorowy, śmietana z mleka,  mąka pszenna)

ryba w panierce naleśnikowej,
(ryba miruna smażona, jaja, bułka tarta)
ziemniaki,
sur. z kiszonej kapusty,
marchwi i jabłek,
kompot

(558 kcal)

banan
(107)

W nawiasach przy potrawach podane są ich główne składniki, a dodatkowo podkreślone produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM
 INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI

    na podstawie    
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE)
nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 (Dz.U.UE L  Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r. – załącznik II)

1. W Przedszkolu Miejskim Nr r w Lubartowie wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej przedszkola oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.

2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki przedszkola.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _
(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.