Przedszkole Miejskie Nr 1 w Lubartowie

IMG_7419_v2

OD 30 MAJA DO 3 CZERWCA 2022 ROKU

 
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Poniedziałek

herbata z cytryną,
chleb z masłem
(pszenica, żyto, mleko),
pasta z tuńczyka z jajkiem i cebulą
(ryba),
rzodkiewka

zupa ogórkowa
zabielana mlekiem i śmietaną
(seler, mleko),
kluski śląskie
(jajko),
sos pieczarkowy
(pszenica, mleko),
marchewka i chrzanem z jogurtem
(mleko),
kompot z czarnej porzeczki

sok owocowy,
ciasteczka maślane
(pszenica, jajko, mleko)

Wtorek

kakao
 (mleko),
chleb słonecznikowy z masłem
(pszenica, żyto, mleko),
ser żółty,
(mleko),
szczypior

zupa z groszku polnego
(seler),
spaghetti z szynką i warzywami
(pszenica, jajko, seler),
herbata z owoców leśnych

woda z cytryną,
wafle ryżowe w polewie
(mleko)

Środa

kawa Inka na mleku
(jęczmień, mleko),
chleb z masłem
(pszenica, żyto, mleko),
indyk pieczony,
sałata,
papryka

zupa pomidorowa z makaronem
(seler, mleko, pszenica, jajko),
filet z kurczaka smażony
(pszenica, mleko, jajko),
ziemniaki,
mizeria z jogurtem
(mleko),
napój z hibiskusa z miodem

galaretka,
bita śmietana
(mleko),
truskawki

Czwartek

kawa zbożowa z mlekiem
(mleko, jęczmień),
chleb żytni z masłem
(pszenica, żyto, mleko),
twarożek z brokułami
(mleko),
rzodkiewka

biały barszcz
z mięsem drobiowym i jajkiem
(seler, jajko, mleko),
bułka do barszczu
(pszenica),
ryż ze śmietaną
(mleko),
śliwki prażone,
kompot wieloowocowy

lody, sorbet
lub rurka z kremem
(mleko, pszenica),
banan

Piątek

kasza kuskus perłowa na mleku
(mleko, pszenica),
bułka razowa z masłem
(pszenica, mleko),
miód,
mandarynka

krem z zielonych warzyw z grzankami
(seler, pszenica),
miruna w cieście naleśnikowym smażona
(ryba, pszenica, żyto, jajko),
ziemniaki,
sur. z kiszonej kapusty z oliwą,
herbata malinowa

serek homogenizowany
(mleko)

Woda do picia dla dzieci jest stale dostępna w ciągu dnia.

* Małą czcionką w nawiasach podane są produkty składowe potraw powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

** Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

*** Szczegółowych informacji dotyczących składników potraw i ich kaloryczności udziela intendentka przedszkola.

PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM
 INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI

    na podstawie    
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE)
nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 (Dz.U.UE L  Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r. – załącznik II)

1. W Przedszkolu Miejskim Nr r w Lubartowie wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej przedszkola oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.

2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki przedszkola.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _
(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.